ADRIAVENT, 24.2.2020. - ovakve naslove ne želimo čitati, pogtovo kad vidimo da se zapalila kuhinjska ventilacija. U 90% posto slučajeva požar se mogao spriječiti redovitim čišćenjem restoranske ventilacije.
Restoransku kuhinjsku ventilaciju čine kuhinjska napa, sustav odsisnih cijevi i ventilator (ili ventilokomora). Dobro dimenzioniran sustav odvodi sve mirise i dim koji nastaju pri procesu termičke obrade hrane. Budući da se stvara podtlak u sustavu, sva masnoća i isparavanja završavaju u unutrašnjosti kuhinjske nape i ostatku sustava, i nataloženo na stijenkama. Masnoća i masa koja zaostaje u napi i cijevima je čisto gorivo, i dovoljna je samo jedna iskra da se ista zapali. Kako to izgleda pogledajte na našim SLIKAMA.
KADA ČISTITI VENTILACIJU?
Samo nemojte "nakon požara". Iako postoji i zakonska obaveza redovitog čišćenja i održavanja restoranske kuhinjske ventilacije, istu očistite radi sebe. Znate i sami koliko radite, i postoje neki pokazatelji koje treba pratiti.
- ako ventilacija "ne vuče"
- ako se osjeća dim, i "mirisi" šire po restoranu
- ako vam slučajno nešto "kapa i curi" iz ventilacije
- ako istu niste čistili u protekloj godini
Ne čekajte da bude prekasno, kemijsko strojno čišćenje ventilacije je proces koji ćemo napraviti van radnog vremena, u Vama najprikladnijem trenutku. Prepustite nam održavanje i mi ćemo voditi brigu o istom uz najpovoljnije cijene.
Restoransku kuhinjsku ventilaciju čine kuhinjska napa, sustav odsisnih cijevi i ventilator (ili ventilokomora). Dobro dimenzioniran sustav odvodi sve mirise i dim koji nastaju pri procesu termičke obrade hrane. Budući da se stvara podtlak u sustavu, sva masnoća i isparavanja završavaju u unutrašnjosti kuhinjske nape i ostatku sustava, i nataloženo na stijenkama. Masnoća i masa koja zaostaje u napi i cijevima je čisto gorivo, i dovoljna je samo jedna iskra da se ista zapali. Kako to izgleda pogledajte na našim SLIKAMA.
KADA ČISTITI VENTILACIJU?
Samo nemojte "nakon požara". Iako postoji i zakonska obaveza redovitog čišćenja i održavanja restoranske kuhinjske ventilacije, istu očistite radi sebe. Znate i sami koliko radite, i postoje neki pokazatelji koje treba pratiti.
- ako ventilacija "ne vuče"
- ako se osjeća dim, i "mirisi" šire po restoranu
- ako vam slučajno nešto "kapa i curi" iz ventilacije
- ako istu niste čistili u protekloj godini
Ne čekajte da bude prekasno, kemijsko strojno čišćenje ventilacije je proces koji ćemo napraviti van radnog vremena, u Vama najprikladnijem trenutku. Prepustite nam održavanje i mi ćemo voditi brigu o istom uz najpovoljnije cijene.
Kako spriječiti požare ventilacije?
Na slici lijevo vidimo jednu izgorenu kuhinju. Napa je pala na pod, cijelo krovište je izgoreno i šteta je ogromna.
Što možemo napraviti da se spriječe požari i takve neželjene situacije? Pridržavajte se ovih dolje navedenih pravila i nikad nećete imati problema sa kuhinjskom ventilacijom:
- NAJBITNIJE! Redovito dogovorite čišćenje i održavanje kuhinjske ventilacije sa profesionalnom tvrtkom za čišćenje ventilacija. Posjedujemo specijalnu opremu, eko kemikalije, znanje i iskustvo u ovim poslovima.
- ne čistite sami kuhinjsku napu. U najboljem slučaju odlično ćete očisiti vanjski dio, i možda filtere (mastolovce), ali unutrašnjost sustava sigurno ne. Čim prvi put uključite termoblokove i počnete pripremu hrane, sva masnoća iz neočišćenog dijela će se spustiti na filtere i napu.
- ne koristite napu bez filtera (mastolovaca). Često vidimo da ljudi skinu filtere jer napa "ne vuče". Namjena filtera (mastolovaca) je dvojaka. Kao prvo sprječavaju prodor iskre ili varnice u ventilacijski sustav. Drugo, većina masnoće se zadržava na filterima i rijeđe ćete trebati čistiti ventilacijski sustav. Ako kuhinjska napa "ne vuče", sustav je ili prljav, ili pokvaren.
- provjerite funkcionlanost protupožarnih zaklopki. Ili ako ih uopće nemate, ugradite ih. Učinkovito sprječavaju širenje vatre i i dima u ventilacijskom sustavu. Radi se o jednostavnom sklopu koji elektromagnetom drži otvorenim zaklopku, i ukoliko na senzoru u ventilocijevi temperatura predje 75C isti otpušta, zaklopka se zatvara i gasi ventilator.
- provjerite kako izgleda vaša kuhinjska ventilacija. Kvalitetna ventilacija komercijlanih kuhinja treba biti izvedena na način da ukoliko i dodje do požara unutar cijevi, isti ostane u unutar ventilacijskog sustava. Da se spriječi širenje na objekat. Gjde god je moguće ventilaciju ima smisla izvoditi sa vanjske strane objekta, ili bar dovoljno odmaknutu i izoliranu od ostalih dijelova koji se mogu zapaliti. Pogledajte kako kod Vas to izgleda, pogledajte da već negdje radi visoke temperature nije nagorio strop ili instalacije. Prilikom svakog čišćenja ventilacije naši specijalisti uvijek pregledaju sustav i ukažu na evenutalne nedostatke.
- sustav samogašenja požara u kuhinjskoj ventilaciji. Najskuplje, ali i najsigurnije rješenje, je ako vaša restoranska ventilacija ima unutrašnji sustav samogašenja (ampule, spinkleri, itd...) koji će se samostalno aktivirati u slučaju požara. Ova oprema je standard na brodovima, naftnim platformama itd...
- educirajte vaše osoblje. Showcook jeste efektan, ali pred gostima. Nema potrebe da u kuhinji koristite wok i imate 2 metra plamena , ili koristite alkohol na termobloku, ili palite roštilj uz manju "lomaču" plamen će se lako podići do ventilacije. A ako ventilacija nije očišćena požar je tu.
U donjem videu ćete vidjeti kako točno "gori ventilacija", i to nije lako ugasiti. A budući da oko krovnog ventilatora na krovištu vidimo debeli masni trag, možete zamisliti što je unutar cijevi. No ventilacija je konstrukcijski očito bila solidno izvedena jer je požar "ostao" u cijevima. Video je prenešen sa dalamtinskiportal.hr
Što možemo napraviti da se spriječe požari i takve neželjene situacije? Pridržavajte se ovih dolje navedenih pravila i nikad nećete imati problema sa kuhinjskom ventilacijom:
- NAJBITNIJE! Redovito dogovorite čišćenje i održavanje kuhinjske ventilacije sa profesionalnom tvrtkom za čišćenje ventilacija. Posjedujemo specijalnu opremu, eko kemikalije, znanje i iskustvo u ovim poslovima.
- ne čistite sami kuhinjsku napu. U najboljem slučaju odlično ćete očisiti vanjski dio, i možda filtere (mastolovce), ali unutrašnjost sustava sigurno ne. Čim prvi put uključite termoblokove i počnete pripremu hrane, sva masnoća iz neočišćenog dijela će se spustiti na filtere i napu.
- ne koristite napu bez filtera (mastolovaca). Često vidimo da ljudi skinu filtere jer napa "ne vuče". Namjena filtera (mastolovaca) je dvojaka. Kao prvo sprječavaju prodor iskre ili varnice u ventilacijski sustav. Drugo, većina masnoće se zadržava na filterima i rijeđe ćete trebati čistiti ventilacijski sustav. Ako kuhinjska napa "ne vuče", sustav je ili prljav, ili pokvaren.
- provjerite funkcionlanost protupožarnih zaklopki. Ili ako ih uopće nemate, ugradite ih. Učinkovito sprječavaju širenje vatre i i dima u ventilacijskom sustavu. Radi se o jednostavnom sklopu koji elektromagnetom drži otvorenim zaklopku, i ukoliko na senzoru u ventilocijevi temperatura predje 75C isti otpušta, zaklopka se zatvara i gasi ventilator.
- provjerite kako izgleda vaša kuhinjska ventilacija. Kvalitetna ventilacija komercijlanih kuhinja treba biti izvedena na način da ukoliko i dodje do požara unutar cijevi, isti ostane u unutar ventilacijskog sustava. Da se spriječi širenje na objekat. Gjde god je moguće ventilaciju ima smisla izvoditi sa vanjske strane objekta, ili bar dovoljno odmaknutu i izoliranu od ostalih dijelova koji se mogu zapaliti. Pogledajte kako kod Vas to izgleda, pogledajte da već negdje radi visoke temperature nije nagorio strop ili instalacije. Prilikom svakog čišćenja ventilacije naši specijalisti uvijek pregledaju sustav i ukažu na evenutalne nedostatke.
- sustav samogašenja požara u kuhinjskoj ventilaciji. Najskuplje, ali i najsigurnije rješenje, je ako vaša restoranska ventilacija ima unutrašnji sustav samogašenja (ampule, spinkleri, itd...) koji će se samostalno aktivirati u slučaju požara. Ova oprema je standard na brodovima, naftnim platformama itd...
- educirajte vaše osoblje. Showcook jeste efektan, ali pred gostima. Nema potrebe da u kuhinji koristite wok i imate 2 metra plamena , ili koristite alkohol na termobloku, ili palite roštilj uz manju "lomaču" plamen će se lako podići do ventilacije. A ako ventilacija nije očišćena požar je tu.
U donjem videu ćete vidjeti kako točno "gori ventilacija", i to nije lako ugasiti. A budući da oko krovnog ventilatora na krovištu vidimo debeli masni trag, možete zamisliti što je unutar cijevi. No ventilacija je konstrukcijski očito bila solidno izvedena jer je požar "ostao" u cijevima. Video je prenešen sa dalamtinskiportal.hr
Požari se ne dešavaju nekom drugom. U pet minuta internet pretrage pronašli smo bar 10 restorana gdje je navedeno da je požar krenuo iz kuhinjske ventilacije. (kliknite na linkove):
(svi linkovi su sa javnih medija i sadržaj je vlasništvo pojedinih objavljivača)
(svi linkovi su sa javnih medija i sadržaj je vlasništvo pojedinih objavljivača)