No, kak je ovo ljeto čudljivo, sprema se nevera...vjetar, prve kapljice i gosti se užurbano sele u unutrašnjost restorana. U jednom restoranu, nastaje žamor, gosti nešto prosvjeduju, već se čuju i povišeni tonovi...ulaze, izlaze...pogledam bolje i vidim da je cijela unutrašnjost restorana ispunjena dimom, daleko od ugodnog ambijenta za laganu večeru.
No iz dimnjaka se uredno puši. Kad sam već tu, pogledat ću, možda mogu kak pomoći. Osoblje poprilično izgubljeno, rado prihvaćaju pomoć i vode me u kuhinju. A tamo kuhari crvenih očiju u glas:
- "A i ovo vrime, kad je nevera uvik taj pritisak i ubi nas dim..."
Pogledam okolo sve se čini u redu, iznad velike nape (ručni rad) se čuje motor, no napa jednostavno ne može izbaciti toliki dim. Pogledam sklopku ventilatora i vidim da ima još jedan položaj:
- "Zašto ovo ne uključite na "dvojku" tu bi trebalo jače vući." kažem.
- "Ne, nikako, tad ne vuče uopće!" kaže kuhar.
Ne razumijem, no ipak ajde da probamo. Uključim sklopku u drugi položaj, znatno se pojača se zvuk motora, ali situacija još gora....?!?!? Izađem Van pogledam, i dima iz dimnjaka više nema?!?!
Misterija! Vratim sklopku u prvi položaj, i odmaknem oblogu nape...povirim i imam što vidjeti. Unutra dva motora (ručno pripasana), no jedan naopak montiran, tak dok radi jedan sve je u redu, a kad se uključi i drugi, katastrofa.
Pokažem glavnom kuharu a on će:
- "Je, je, to je gazda skidao motore i sam čistio, a kad smo mu rekli da sad ne vuče, uvrijedio se: "Ja vam dva dana čistim i perem ventilaciju, a Vi meni sad da ne vuče...nezahvalnici" i dalje diskusije nije bilo, a dva dana smo čistili kuhinju poslije njegovog "čišćenja ventilacije".
Par dana kasnije ponovo prolazim pored restorana, povirim, dima nigdje... a iz kuhinje će poznati glas:
- "Ej, šjor, dodjite na piće, spasili ste nas, dva mjeseca idem na posao sa grčem u želucu, a vidi sad..."
Čišćenje kuhinjskih ventilacija je zahtjevan posao, i uz iskustvo treba imati i posebnu opremu, i profesionalne ekološke kemikalije za razgradnju masnih naslaga. Tu Vam neće pomoći jedan stari miniwash, malo "Čarlija" i par krpica. Povjerite posao profesionalcima, i cijeli sustav (napa, filteri, cijevi, ventilatori) će biti počišćen u rekordnom roku, korištenjem najsuvremenijih roto četki, pjenomata, parnih čistača i posebnih eko kemikalija koje ne ostavljaju tragove, i zaštićen posebnom emulzijom za smanjenje daljeg zaprljanja. Naravno kuhinju i elemente ostavljamo potpuno čistom.
A Cijena? Nazovite nas, i ugodno ćete se iznenaditi, i vjerujte više nećete niti pomišljati da sami radite ovaj prljavi posao.
www.ADRIAVENT.hr